3.600 persones estan en tractament per apnees del son a l’Hospital de Mataró

 

El síndrome de l’apnea del son és un trastorn ocasionat per episodis repetitius d’obstrucció de les vies respiratòries mentre el pacient dorm. És el més freqüent dels trastorns respiratoris que es produeixen durant el son, ja que afecta aproximadament al 4% de la població adulta, amb una incidència major en els homes. La mala qualitat del son que provoquen les apnees està associada a un major risc de malalties cardiovasculars, ictus, diabetis i alguns tipus de càncer a d'un augment important del risc de patir accidents de trànsit. 

Tot i que hi ha un pacient tipus clarament identificat –home amb sobrepès, roncador i que no descansa de nit– i uns símptomes molt visibles –somnolència diürna, irritabilitat, fatiga i problemes de memòria i concentració–, el diagnòstic s’ha de fer mitjançant un estudi del son o poligrafia respiratòria. 

Aquests tipus d’estudis valoren i mesuren els cicles i estadis del son de la persona i ofereixen dades sobre la freqüència cardíaca, el fluix respiratori, la saturació d’oxigen en sang, la mobilitat toràcica o l’activitat cerebral i ocular. 

El Servei de Pneumologia de l’Hospital de Mataró realitza cada any entre 850 i 900 estudis del son.

El principal tractament per als casos més greus és la CPAP, un aparell que s’utilitza mentre el pacient dorm, amb una mascareta que “bufa” aire i manté oberta la via respiratòria. A banda d’aquesta mesura però, es recomanen una sèrie de mesures preventives per a la millora de la qualitat de vida dels pacients entre les que destaquen: evitar l'excés de pes, realitzar exercici físic, no fumar,  evitar el consum d’alcohol i de sedants i millorar els hàbits del son.